DPA via ZUMA Press.
I Aftenposten 6. januar hevder ledere ved Det Mosaiske Trossamfund (DMT) at dialogen med muslimene er i dyp krise. De reagerer på at Muslimsk Dialognettverk (MDN) og Islamsk Råd Norge (IRN) i en kronikk problematiserer dehumaniseringen av palestinere.
DMT misforstår. Dette dreier seg verken om dialog eller sameksistens i Norge, men om et pågående folkemord.
Rettet mot Israels okkupasjon
Vi undrer oss over hvorfor Norges jødiske trossamfunn så seg nødt til å respondere på en kronikk som utelukkende er rettet mot Israels okkupasjon, og som hverken nevner DMT eller jøder i Norge.
Kronikken skisserer den politisk-historiske konteksten og diskursen som muliggjør krigsforbrytelsene vi er vitne til.
Hensikten med å poengtere at dette ikke er en religiøs konflikt var nettopp å dempe polarisering mellom, og fiendtlighet mot, jøder og muslimer.
Overfor muslimske miljøer har trossamfunnene våre vært tydelige på at det må trekkes et skille mellom staten Israels forbrytelser og jøder som trosgruppe, og vi betoner hvordan jødehat er i strid med vår tradisjon.
Realiteten er at hvis dialogen en gang var i fare for å være i krise, var det allerede da organisasjonen gikk ut og sa at de står med Israel uten å ta avstand fra deres massakrering av palestinske sivile, inkludert tusener av barn.
Vår bekymring er at DMT ved å fremstille elendigheten som et resultat av «krigens grusomheter» snarere enn okkupasjonsmaktens vold, tilslører Israels ansvar.
Skritt i riktig retning
Det er med en viss lettelse at vi leser at organisasjonen nå omsider fordømmer rasistisk retorikk fra Israels makthavere. Kronikkforfatterne hevder likevel at det fremføres uriktige påstander om at Israels formål er etnisk rensing. Dette til tross for at selv fremtredende israelske stemmer har anklaget rettsvesenet for å ignorere normaliseringen av folkemordretorikk i landet.
Det er ikke hat og konspirasjonsteorier når MDN og IRN henviser til dokumenterte kilder og reagerer på dehumanisering.
At DMT støtter prodemokratiske bevegelser i Israel, er også et stort skritt i riktig retning da Israels foregående regjeringer og det sionistiske prosjektet i praksis utgjør et høyreekstremt og rasistisk styresett. «Midtøstens eneste demokrati» er like demokratisk som Sør-Afrika var under apartheid. Sør-Afrika er da også landet som har anklaget Israel for folkemord i den internasjonale domstolen ICJ.
Når det gjelder folkemordbegrepet, benyttes det om handlinger som helt eller delvis er ment å ødelegge et folk. Som Craig Mokhiber, forhenværende leder av New York-kontoret i FNs høykommissær for menneskerettigheter, fremholder, begår Israel et skolebokeksempel på folkemord. Law for Palestine har samlet inn 500 utspill fra israelske opinionsdannere som oppildner til folkemord bare fra de siste tre månedene. Blant disse er den øverste lederens referanse til palestinerne som mørkets folk og Amalek.
Bør ta dialogen i egne rekker
DMT må ta inn over seg at de ved å uttrykke støtte til en brutal okkupasjonsmakt og sammenblande Israel-kritikk med hat vanskeliggjør konstruktiv dialog. Ta for eksempel beskyldningen om at alle organisasjoner tilsluttet den hittil største fredsmarkeringen i Oslo var medskyldige i spredning av antisemittisme. Et annet eksempel er julehilsenen hvor det ble påstått at det kun vil være mulig for Israel å stanse krigføringen og slippe inn humanitær hjelp når Hamas er fjernet.
Den israelske ekssoldaten Yonatan Shapiras invitasjon til intradialog og bekymring om å koble alle jøder til Israel bør tas på alvor. DMT bør ta dialogen i egne rekker så de ikke oppfattes som et slags talerør for staten Israel i Norge. Det er tankevekkende at en annen jødisk stemme som offentlig har uttrykt seg i solidaritet med palestinere og fordømt Israels krigføring, ønsket å forbli anonym.
Det er videre villedende å henvise til slaget ved Khaybar i år 628 som et eksempel på muslimsk jødehat og påstå at «alle jøder ble nedslaktet» når 80 fra én stamme ble drept i en strid som handlet om forræderi snarere enn religion.
Likevel er vi mot at det ropes slagord som skal feire militære seire med religiøse budskap. Siden sionisme og staten Israel er relativt nye fenomener og de påberoper seg å representere jøder, bruker enkelte «yahood» bredt og upresist i dagligtalen.
Rettferdig fred i Midtøsten for alle
Vi støtter opp om å tilrettelegge for jødisk liv i Norge. Ingen er tjent med å sette minoriteter opp mot hverandre.
Vi har i mange år hatt god erfaring med dialog med den jødiske minoriteten, både via unge veivisere og religiøse ledere.
Dialogen er konstruktiv så lenge partene opptrer intellektuelt ærlig, forholder seg til fakta og setter menneskeverdet øverst. Vi opplever at det dermed ikke er selve dialogen som er i krise, men det moralske kompasset.
Vi ber for en rettferdig fred i Midtøsten for alle.