Vold mot sårbare mennesker skal alltid kunne snakkes om. Dette må imidlertid kunne gjøres uten å ty til fordomsfulle fremstillinger av en allerede utsatt minoritet, slik Aftenpostens dekning de siste ukene bærer preg av. På forsiden 9.mars kan vi lese «Politi: Æreskulturen lever godt med islam», og inne i avisen innledes en lengre artikkel om Terje Bjøranger og Gunnar Svenssons bok med en ufundert påstand om at «seksuelle overgrep er så vanlig at mange jenter tror det er en del av oppveksten». Det etterlates her et grotesk inntrykk at incest er utbredt blant muslimer, før det videre fremføres en saus av utspill som tydeliggjør at politifolkene ikke (bare) tar et oppgjør med vold, men hvordan muslimer innretter sine liv i stort: Fra hvordan vi finner våre ektefeller til hvilke seksualnormer vi forsøker å etterleve. Muslimske kvinner umyndiggjøres når politimennene langt på vei legger til grunn at seksuell avholdenhet før ekteskap er et resultat av press og tvang snarere enn eget ønske om å praktisere islam. Familien karakteriseres som en undertrykkende institusjon og innvandring som et problem. De (mange) som ikke kjenner seg igjen i denne svartmalingen, anklages for løgn.
I ukene forut for denne artikkelen har Aftenpostens faste spaltist Kjetil Rolness og Unge Høyres leder Ola Svenneby i kjent stil avfeid alle som er kritiske til elendighetsbeskrivelsen av muslimsk kultur for å ha berøringsangst. Rolness benekter ignorant at islamofobi er et problem. Svenneby trekker inn drapet på svensk-kurdiske Fadime i 2002 som et eksempel på at vold blant muslimer er et «kulturproblem» – til tross for at Fadimes familie har bestridt at de er muslimer.
Sannheten er at vold mot kvinner forekommer i alle samfunnslag og over hele verden – på tvers av religion. ¼ i Norge har opplevd alvorlig vold i barndommen. Samtidig har nesten 1/4 kvinner erfart voldtekt i løpet av livet. Når majoritetsmenn voldtar eller majoritetsforeldre utøver omsorgssvikt, presenteres det som enkeltstående avvik fra normen. Det bør være mulig også i omtalen av vold i minoritetsmiljøer. Slik diskursen er nå, stemples i praksis muslimer som «hverdagskriminelle» fordi de antas å leve i en kvelende æreskultur.
Publisert i Aftenposten 01.04.2024.