Bakgrunn
Islamsk Råd Norge har mottatt henvendelser med spørsmål om hvordan muslimske begravelsesbyråer og norske muslimer generelt skal forholde seg til dødsfall av norske muslimer under pandemi forhold, som Coronavirus (COVID-19), i samfunnet. Det har blitt etterspurt retningslinjer om hvordan man skal utføre rituell vask (ghusl) på den avdøde og den praktiske utførelsen av dette. Det har videre blitt etterspurt hvordan man skal utføre begravelsesbønn med bakgrunn i krav fra myndighetene, lokale kommuner og helseforetak.
Islamsk Råd Norge har i samarbeid med imamkomiteen, muslimske begravelsesbyråer og medisinsk helsepersonell utarbeidet et veiledningsdokument som gir konkrete retningslinjer på hvordan norske muslimer skal forholde seg til rituell vask og begravelsesbønn av den avdøde under pandemi forhold som vi befinner oss i Norge. De nedenfor gitte retningslinjene ivaretar de påbud og anbefalinger det norske Folkehelseinstituttet (FHI) og helsemyndigheter har gitt gjennom loven. Islamsk Råd Norge i regi av imamkomiteen har vurdert dette i rammene av islamsk fiqh/teologisk rammeverk.
Utgangspunktet for retningslinjene
Norge sammen med resten av verdenssamfunnet er rammet av en pandemi i form av viruset COVID-19. Viruset er veldig smittsomt og gir majoriteten av smittede en form for mild sykdom, men kan også gi alvorlig sykdom og føre til dødsfall. World Health Organization (WHO) har erklært utbruddet av COVID-19 som en «alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse. Som følge av utbruddet av COVID-19 i Norge har helsemyndigheter styrket sin koordinering av innsatsen mot videre spredning av sykdom forårsaket av viruset. Norge befinner seg i en unntakstilstand hvor norske muslimer også har et viktig samfunnsansvar med å bidra til å bremse ned spredningen av viruset.
Følgende vedtak gjelder for alle som vil kunne påvirke en muslimsk begravelses-seremoni:
- Det skal ikke avholdes forsamlinger med flere enn 50 deltakere (det anbefales å følge lokale kommunekrav for maks antall deltakere).
- Personer med luftveisinfeksjon og som har vært i utlandet de siste 14 dager eller av en annen årsak har hjemmekarantene skal ikke delta.
- Regelen om 1 meters avstand til andre gjelder alle.
- Følg til enhver tid veiledning fra myndigheter, din lokale kommune og helseforetak.
Avdeling for patologi ved Akershus universitetssykehus (AHUS) og Oslo universitetssykehus Ullevål har innført følgende retningslinjer som påvirker visning/syning og rituell vask av den avdøde.
- AHUS og Ullevål sykehus utfører ikke visning/syning av den avdøde.
- AHUS og Ullevål sykehus tilbyr ikke rituell vask hos seg under denne situasjonen, uavhengig om avdøde var smittet eller ikke.
- AHUS og Ullevål sykehus fraråder rituell vask av den avdøde, uavhengig om avdøde var smittet eller ikke.
AHUS og Ullevål sykehus har videre besluttet at ved smitte eller mistanke om smitte oppbevares avdøde i lukket morspose (body-bag) merket smitte. Sykehuset leverer kisten ferdigpakket til begravelsesbyrået. Kisten kan ikke åpnes og kjøres direkte til gravlund.
Islamsk Råd Norge (IRN) har fått bekreftet av Al-Khidmat og Muslimsk begravelsesbyrå at de vil innføre følgende retningslinjer som påvirker rituell vask av den avdøde:
- Rituell vask tilbys ikke av personalet til begravelsesbyråene, men de tilrettelegger for at vask kan utføres av pårørende eller andre. Det må gjøres bruk av smittevernutstyr.
- Lokalene som brukes til rituell vask må desinfiseres av et godkjent firma etter endt vask.
Fra medisinsk ståsted vet vi så langt følgende om COVID-19 og dens smittefare fra en avdød person:
- Viruset anses å smitte via dråpe og kontaktsmitte. Det er begrenset kunnskap om smittevei. Trolig fester viruset seg i slimhinnen og dermed er viruset også funnet i avføring.
- Viruset anses å være levedyktig i lufta i ca. 3 timer.
- På overflater som plast og metall kan viruset leve opptil 72 timer.
- Å utføre rituell vask på en avdød smittet person med bruk av vann vil derfor innebære en smittefare, da det vil komme væske fra kroppens hulrom som man vil kunne spre utover.
- Tayammum (tørr rensel) anses som mindre smittefarlig metode da man har begrenset direktekontakt med hudoverflate på den avdøde uten å komme i kontakt med slimhinnen, kroppens hulrom eller væsker.
Den ekstraordinære situasjonen og unntakstilstanden vi befinner oss i aktualiserer også unntaksreglene i islam. Islamsk Råd Norge har derfor i samarbeid med imamkomiteen, Al-Khidmat, Muslimsk begravelsesbyrå og medisinsk personell kommet til enighet om at følgende veiledning bør ivaretas ved rituell vask og begravelsesbønn.
Dette er gjeldende veiledning per 20.03.20. Retningslinjene vil kunne endre seg i tråd med hvordan pandemien utvikler seg og innføring av nye krav og anbefalinger fra helsemyndighetene.
Veiledning for rituell vask (ghusl) når døden inntreffer
- Dersom den avdøde var smittet av COVID-19:
- Avdøde oppbevares i lukket morspose (body-bag) og legges direkte ned i kiste på sykehuset. Deretter transporterer begravelsesbyrå kisten direkte til gravlund hvor begravelsesbønn utføres.
- Det gis ikke anledning til å åpne kisten eller morsposen.
- Ghusl eller tayammum på den avdøde tillates ikke fra myndighetene. Islam tillater et slikt unntak i den situasjonen vi befinner oss i.
- Veiledning over gjelder også ved mistanke om smitte.
- Begravelsesbønn anbefales å kun bli utført på gravlund. Følg de til enhver tid gitte regler fra myndigheter om antall personer som kan samles på et sted.
- Begravelsesbyråene har utarbeidet egne retningslinjer på hvordan den avdøde gravlegges
- Dersom den avdøde dør av andre sykdommer/årsaker på et sykehus:
- Rituell vask på sykehusene tillates ikke i disse tilfellene heller. Begravelsesbyrå tilrettelegger for rituell vask på alternativt sted så langt det lar seg gjøre.
- Personell fra muslimske begravelsesbyråer utfører ikke rituell vask, men tilrettelegger for at vask kan utføres av pårørende eller andre dersom man har smittevernutstyr tilgjengelig.
- Dersom den avdøde har hatt luftveisinfeksjoner de siste 14 dager, så utføres ikke rituell vask selv om den avdøde ikke var bekreftet smittet. I disse tilfellene gjelder tayammum (tørr rensel).
- Per nå er det kun en muslimsk organisasjon som tilbyr lokale for rituell vask. IRN har sammen med begravelsesbyråene og medisinsk personell kommet til enighet om at følgende krav skal gjelde. Dersom et av disse kravene ikke oppfylles, så er det tayammum som gjelder.
- Rituell vask bør utføres av pårørende til den avdøde.
- De som skal utføre rituell vask må ikke ha hatt influensalignende symptomer eller luftveisinfeksjoner de siste 14 dager.
- De som har vært i utlandet de siste 14 dager eller av andre årsaker har hjemmekarantene bør ikke utføre rituell vask.
- De som skal utføre rituell vask må bruke verneutstyr som inkluderer stellefrakk, engangshansker, briller, munnbind og sko trekk. Dette er standard verneutstyr som begravelsesbyråene bruker under utførelse av rituell vask.
- Det må gjøres avtale med et eksternt firma som desinfiserer aktuell lokale/rom som har blitt brukt for å utføre rituell vask.
Begravelsesbyråene og rengjøringsfirmaer har i disse tider vanskeligheter med å få bestilt inn smittevernutstyr og desinfiseringsmidler. Dette kan igjen gjøre det vanskelig for begravelsesbyråene å tilrettelegge for rituell vask av den avdøde. I slike tilfeller utføres tayammum på avdøde.
- Dersom den avdøde dør hjemme:
- Dersom den avdøde dør hjemme, vil familiemedlemmene få beskjed om å legge den avdøde i kisten. Alternativt vil familiemedlemmene få beskjed om å forlate rommet hvor avdøde ligger, og begravelsesbyrået vil selv sørge for å legge den avdøde i kisten.
- Ellers gjelder de samme retningslinjer under punkt 2 også her.
Retningslinjer for begravelsesbønn (salat-al-janaza)
Følgende retningslinjer gjelder for begravelsesbønn:
- Begravelsesbønn utføres på gravlunden, og ikke i en Moske.
- Følg de til enhver tid gitte regler fra myndigheter om antall personer som kan samles på et sted.
- Det skal være minst 1 meters avstand mellom besøkende på gravlunden, også under bønn. Islam tillater at det er 1 meters avstand mellom personer under begravelsesbønn i en slik situasjon.
- Besøkende bør bruke kortest mulig tid på gravlunden.
- Unngå fysisk kontakt. Hils på de besøkende ved å legge hånden på hjertet.
- Kondolanse til pårørende sendes per telefon.
- Følgende personer bør ikke delta i begravelsesbønn:
- Hvis du har kommet hjem fra utlandet de siste 14 dager eller av annen årsak har hjemmekarantene.
- Hvis du har hatt luftveisinfeksjoner de siste 14 dager.
- Hvis du har nedsatt allmenntilstand.
AVSLUTNING
Enighet om veiledningen
Imamkomiteen i Islamsk Råd Norge har i samarbeid med Al-Khidmat, Muslimsk begravelsesbyrå og medisinsk personell sammen kommet til enighet om at overnevnte veiledning bør gjelde for utførelse av rituell vask og begravelsesbønn under pandemi-forhold.
Videre arbeid
Islamsk Råd Norge er klar over at det kan bli vanskelig for pårørende å forholde seg til veiledning gitt over. Det kan oppleves som ekstra tungt å være forhindret fra å delta på begravelse eller å ikke kunne få muligheten til å gi den avdøde rituell vask. Det er samtidig viktig å forstå at hensynet til de levende må gis forrang enn hensynet til den avdøde. Islam lærer oss å ta et kollektivt ansvar og tillater dermed også unntak under spesielle omstendigheter.
Islamsk Råd Norge vil i samarbeid med begravelsesbyråene, medisinsk helsepersonell og myndigheter jobbe videre med å tilrettelegge for en mest mulig human og omsorgsfull behandling av den avdøde som ivaretar både lovpålagte og islamske krav.
Vi ber alle norske muslimer å vise ekstra tålmodighet og hensyn i denne tiden av prøvelse. Vi må alle etterstrebe og følge de retningslinjer som helsemyndigheter til enhver tid gir. Vi gjør du`a/bønn for at Allah swt skal beskytte Norge fra denne pandemien og gi god helse til alle de som er rammet av dette Coronaviruset (COVID-19) i Norge og verden over. Ameen.
Last ned: Retningslinjer for tayayum