I forbindelse med vår pressemelding 12.07.24 ønsker vi å formidle mer informasjon rundt situasjonen som har oppstått vedrørende halalkylling. Selv om skrivet fokuserer på kyllingkjøtt ved Norturas anlegg spesifikt, reiser denne konkrete saken et større spørsmål om hvem som skal ha halaldefinisjonsmakt. Vi håper derfor saken danner kimen til en innsats for å etablere en lovpålagt halalstandard for norske slakterier med krav om tredjepartsertifisering. I dag er det opp til det enkelte slakteri om de vil halalsertifiseres, og de kan halalmerke kjøttet sitt uten å ha en ordentlig sertifiseringsavtale på plass. Dette skaper en usikker situasjon.
IRNs formål er å verne norske muslimers interesser. I dette tilfellet er vårt anliggende å sikre at muslimske forbrukere alltid kan føle seg trygge på at halalmerket norsk kjøtt er produsert på halal vis.
Halalmerking
Internasjonalt er halalbegrepet definert i FNs veiledning CAC/GL 24-1997, som også anerkjennes av Norge som medlem av WHO, FAO og WTO. På samme måte som for eksempel Debio tilbyr en merkevareordning som omfatter veiledning, sertifisering, merking og kontroll innen økologisk matproduksjon, gjør IRN dette på vegne av norske muslimer for halalmat. Hensikten med halalsertifisering fra tredjepart er å skape åpenhet om premissene for halalmerking, og gi en garanti for at betingelsene for merking er oppfylt.
Halal er forankret i Koranen og sunnah. Det er visse kriterier som må oppfylles for at noe skal betegnes som «halal». Mattilsynet bekreftet i et brev datert 16. januar 2006 (deres referanse 2005/36383) at halal er en vernet merkevarebetegnelse. Det ble også henvist til FNS veiledning for halalmerking, CAC/GL 24-1997. Mattilsynet kunne ikke påta seg sertifiseringsansvaret og anbefalte IRN å etablere en privat halalmerkeordning ved å enes om en felles muslimsk tolkning av halal i form av en halalstandard, som en referanse for næringslivet.
Nortura Elverum
Nortura sitt anlegg på Elverum har vært det eneste kyllingslakteriet (eftanr. 520) i Norge med aksept fra det muslimske miljøet. Godkjenning av halalslakt der bedøvelsen av kyllingene skjer med karbondioksid har ikke vært ukomplisert. IRNs imamkomité veiledet Nortura om hva som kunne aksepteres med hensyn til religiøse vilkår for halalslakt. Det måtte flere tilpasninger av slaktelinjen til for å oppfylle disse vilkårene. Godkjenningen gjaldt kun anlegget hos Nortura Elverum, på grunn av dens spesielle slaktelinje som inkluderer hele prosessen fra mottak av kyllinger til pakking/atskillelse av halalprodukter. Selv om det ikke forelå noen sertifiseringsavtale mellom IRN og Nortura etter 2018, har slakteriet på Elverum tillatt kunderevisjon av halalslakt. IRN har bistått med veiledning til de som ønsket å utføre kunderevisjon.
Nortura skal fra 01.september 2024 legge ned halalslakt på Elverum og flytte til Hærland. Det muslimske miljøet har dessverre ikke blitt gitt innsyn i denne prosessen eller invitert til tilsyn ved nytt anlegg. Hvordan problemet vedr. bedøvelsen skal løses i det nye anlegget, kjenner vi heller ikke til.
På bakgrunn av dette har imamkomité den 10.07.2024 presisert at erklæringen for 2011 kun gjelder for Nortura Elverum, og ikke kan brukes for andre anlegg uten en ny vurdering. Denne avgjørelsen er blitt tatt av IRNs imamkomité etter grundige vurderinger foretatt i et utvidet møte den 10. juli 2024, der imamer og styrerepresentanter fra moskeer både med og uten IRN-medlemskap deltok.
Etter anmodning fra IRN ble det holdt to møter med Nortura, en i mai og en i juni 2024. Formålet med møtene var å få informasjon om Norturas planer etter nedleggelse av anlegget på Elverum. Det ble klart at anlegget på Hærland ikke er identisk med det ved Elverum. Videre har Nortura vært tydelig på at de ikke tillater tilsyn til andre enn sine kunder, Mattilsynet og Animalia, og gitt uttrykk for at de ikke anser noen form for sertifisering som nødvendig. Det er i senere tid at vi gjennom sosiale medier er blitt kjent med at Nortura har endret sin holdning til sertifisering. Det er viktig å presisere at økonomi og pris ikke har vært tema i noen av våre møter med Nortura. Vi har kontinuerlig understreket korrekt slaktemetode etter halalstandard og overholdelse av islamske regler for halal.
IRN har vært åpen for å bidra med sertifisering slik at halalmat blir tilgjengelig for norske muslimer.
Veien videre
Vi forstår at denne situasjonen skaper utfordringer for mange. IRN jobber fortløpende med saken og vi vil holde forbrukere oppdatert om utviklingen.
Vi har sendt henvendelser til Landbruks- og matdepartementet og Mattilsynet og presentert problematikken rundt manglende regulering av halalmerking. IRN etterlyser konkrete tiltak som sikrer tilgjengeliggjøring av halalmat.
Oppsummeringsvis vil vi fastholde at halalsertifisering fra en tredjepart som følger en godkjent halalstandard er nødvendig, samt at det muslimske miljøet får tilstrekkelig innsyn i prosessen. I Norge er vi heldige som har en unik enighet om en halalstandard, det er til fordel for forbrukere, næringslivet og tilsynsmyndigheter.
Måtte Allah velsigne oss, tilgi våre utilstrekkeligheter og gi oss evne til å arbeide sammen for gode formål.
Les også intervjuet om denne saken i Aftenposten her: Aftenposten.